Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aλλαγές στη φορολογία

Εντεκα αλλαγές στη φορολογία φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Στις αρχές Ιανουαρίου κατατίθεται στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι βασικές διατάξεις του οποίου τίθενται στο μικροσκόπιο της τρόικας από αύριο. Τα περισσότερα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου θα στοχεύουν στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, ωστόσο θα υπάρχουν και μέτρα που θα επιβαρύνουν ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν επενδύσει σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεδομένου ότι επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια, ενώ αλλάζει άρδην ο τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος με το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες».

Τα μέτρα τρόικα προβλέπουν:
1.Την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
2. Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα με συντελεστή 10% ή 20%.
3. Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
4. Τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στοχεύοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προβλέπει τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εφόσον το μέτρο αυτό υλοποιηθεί, αρκετοί επενδυτές θα φορολογηθούν για τους τόκους ακόμα και με συντελεστή 45%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παρακρατούν το 10% των τόκων από καταθέσεις αποδίδοντας τα σχετικά ποσά στο Δημόσιο. Ωστόσο, δεν θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση δεδομένου ότι οι υπόχρεοι θα συμπεριλαμβάνουν τα εισοδήματα από τόκους στη φορολογική τους δήλωση και θα φορολογούνται με τους οικείους συντελεστές.
5. Την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
6. Αλλαγές σχεδιάζονται και για τους αγρότες. Πλέον θα αντιμετωπίζονται ως επιτηδευματίες και θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν βιβλία και στοιχεία, και κατ’ επέκταση να εκδίδουν αποδείξεις.
7. Την απόδοση των έμμεσων φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να γίνεται σε μηνιαία βάση αντί του τριμήνου που ισχύει σήμερα για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η απόδοση του ΦΠΑ, στις περιπτώσεις έκδοσης τιμολογίου επί πιστώσει, να καταβάλλεται άμεσα. Η ίδια πρακτική θα ισχύει και για το ελληνικό Δημόσιο στις συναλλαγές του με επιχειρήσεις- προμηθευτές.
8. Την ενοποίηση όλων των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία σε έναν.
9. Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που έδιναν τη δυνατότητα στους ελεγκτές να «ρίχνουν» τα βιβλία» στις περιπτώσεις που διαπιστώνονταν λογιστικές διαφορές. Ο νέος Κώδικας μετονομάζεται σε «Κώδικας Απεικόνισης Συναλλαγών» και τα βιβλία που σήμερα ονομάζονται «β’ κατηγορίας» μετονομάζονται σε «απλογραφικά», ενώ τα «γ’ κατηγορίας» μετονομάζονται σε «διπλογραφικά». Στο νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προτείνεται η μη απόρριψη των βιβλίων και των στοιχείων των επιτηδευματιών και ο προσδιορισμός με αντικειμενικό τρόπο του φορολογητέου εισοδήματος, με προσθήκη στα ακαθάριστα έσοδά τους της αποκρυβείσας αξίας και επαύξηση αυτών με συντελεστή ο οποίος θα συναρτάται με τη βαρύτητα της παράβασης ή την επανάληψη. Πλέον το ακαθάριστο εισόδημα των επιχειρήσεων θα προκύπτει από το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων.
10. Την κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Συγκεκριμένα καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν:
α) Αυξημένο κατά 50% αφορολόγητο όριο (από 5.000 ευρώ σε 7.500 ευρώ).
β) Μείωση κατά 40% του φόρου για γονικές παροχές ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, εφόσον οι δικαιούχοι των παροχών είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών.
Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες11. Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες». Από το 2012 αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Πλέον δεν θα προσδιορίζεται με βάση τα όσα δηλώνουμε κάθε χρόνο στο έντυπο Ε1, αλλά καθολικά στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς και με βάση διάφορα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση, τα ακίνητα, οι μετοχές και οι καταθέσεις. Από το 2012 και εφεξής οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν αναλυτικά όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ακόμα και των ΔΕΚΟ, του ενοικίου, της αγοράς αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα αναφέρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εντός κι εκτός Ελλάδας. Εκτός από τις καταθέσεις τους θα πρέπει να αναφέρουν εάν έχουν ακίνητα στο εξωτερικό ή μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Θα αναφέρουν εάν φορολογήθηκαν γι’ αυτά στο εξωτερικό και θα πρέπει να προσκομίζουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Ολες αυτές οι δαπάνες, καθώς και το σύνολο των αποταμιεύσεων, οι μετοχές και γενικότερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θα δηλωθούν σε ένα νέο έντυπο που θα αποτελέσει ουσιαστικά το νέο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες». Με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσουν μία βάση δεδομένων για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου.



Πηγη  news.Kathimerini.gr   
του Προκοπη Χατζηνικολαου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Rally με ταξι;

Στο Rally Akropolis 2017 το Δίκτυο Ταξί 18300 είναι βασικός χορηγός του πληρώματος με οδηγό τον Παπαδημητρίου Αγγελο και συνοδηγό τον Γεωργαντά Νίκο. Το Rally θα πραγματοποιηθεί στην Λαμία στις 2, 3, 4 Ιουνίου 2017. Το Service Park θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου,  στο εκθεσιακό κέντρο Λαμίας. Θα υπάρξουν δώδεκα ειδικές χωμάτινες διαδρομές. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του  Ραλλυ Ακρόπολης.

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ απεργία την ΠΕΜΠΤΗ 14/4/16  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΣΤΙΣ 09.00 Π.Μ ΑΘΗΝΑ 12/4/16 Η Διοίκηση στα πλαίσια της απόφασης του Κλαδικού Συμβουλίου στις 6/4/16 για τα οικονομικά-φορολογικά ζητήματα και το θέμα των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, αφού επεδίωξε να συναντήσει τον Ειδικό Γραμματέα Εσόδων και αντ’ αυτού συναντήθηκε με τον Διευθυντή του στις 7/4/2016 και συμφωνήσαμε σε άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο σύμβουλο του λόγω του επείγοντoς του ζητήματος.  Μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε. Έχουμε από την μία, την δέσμευση του Αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού, τόσο στο Προεδρείο, όσο και στην Βουλή για άμεση λύση του ζητήματος και από την άλλη την αδιαφορία των καθ΄ υλην αρμοδίων-που συζητούν μόνο με τρεις κατακευαστές- εισαγωγείς ταξιμέτρων - για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα από την μη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας των ταξί τους, χωρίς αυτοί να ευθύνονται . Για τον λόγω αυτό και στα πλαίσια της ομόφωνης ...